ชื่อเรื่อง: | Udomrati, S., Tungtrakul, P., Lowithun, N. and Thirathumthavorn, D. 2024. The effect of concentration on rheological properties of sago (Metroxylon sagu) starch. Food Research. 8(3): 97-105.
|
Link: | DOI: 110.26656/fr.2017.8(3).215 |
บทคัดย่อ: | The concentration of starch is one of the main factors influencing the rheological characteristics of starch-based foods. The rheological behavior of sago starch at varied concentrations of 3, 5, 10, 20 and 30% (w/w) were investigated using small oscillatory
temperature and frequency sweep measurements. All concentrations of sago starch expressed less solid-like behavior, with tan δ values of approximately 0.2. A flowable viscous paste of sago starch was generated at low concentrations (3 and 5% (w/w)). The
gel network formation of sago starch initially occurred at a critical concentration of 10% (w/w). Further increases in the concentration to 20 and 30% (w/w), stronger gel network
formation was occurred. In addition, the tan δ values for concentrations of 20 and 30% (w/w) were approximately 0.2 with elastic and soft gel characteristics. A positive power law
correlation between G' and sago starch concentration was found, with a coefficient of determination (R2) value of 0.99. The gelatinized sago starch was unstable as a frequency sweep was applied, indicating that it may be less stable during storage or processing. |
ผู้จัดทำ: | ผู้ช่วยศาสตราจารย์ ดร.ดวงใจ ถิรธรรมถาวร ดร.ศันสนีย์ อุดมระติ |
ระดับคุณภาพงานวิจัย: | มีการตีพิมพ์ในวารสารวิชาการระดับนานาชาติที่ปรากฎในฐานข้อมูลการจัดอันดับวารสาร SJR(SCImago Journal Rank:www.scimagojr.com)โดยวารสารนั้นถูกจัดอยู่ในควอไทล์ที่ 3 หรือ 4 (Q3 หรือ Q4) ในปีล่าสุด ใน subject category ที่ตีพิมพ์ หรือมีการตีพิมพ์ในวารสารวิชาการระดับนานาชาติที่มีชื่อปรากฎอยู่ในประกาศของสมศ. |