การนำเสนอผลงาน : วารสารนานาชาติ (Scopus)
ชื่อเรื่อง:
Udomrati, S., Tungtrakul, P., Lowithun, N. and Thirathumthavorn, D. 2024. The effect of concentration on rheological properties of sago (Metroxylon sagu) starch. Food Research. 8(3): 97-105.
Link:DOI: 110.26656/fr.2017.8(3).215
บทคัดย่อ:The concentration of starch is one of the main factors influencing the rheological characteristics of starch-based foods. The rheological behavior of sago starch at varied concentrations of 3, 5, 10, 20 and 30% (w/w) were investigated using small oscillatory temperature and frequency sweep measurements. All concentrations of sago starch expressed less solid-like behavior, with tan δ values of approximately 0.2. A flowable viscous paste of sago starch was generated at low concentrations (3 and 5% (w/w)). The gel network formation of sago starch initially occurred at a critical concentration of 10% (w/w). Further increases in the concentration to 20 and 30% (w/w), stronger gel network formation was occurred. In addition, the tan δ values for concentrations of 20 and 30% (w/w) were approximately 0.2 with elastic and soft gel characteristics. A positive power law correlation between G' and sago starch concentration was found, with a coefficient of determination (R2) value of 0.99. The gelatinized sago starch was unstable as a frequency sweep was applied, indicating that it may be less stable during storage or processing.
ผู้จัดทำ:ผู้ช่วยศาสตราจารย์ ดร.ดวงใจ ถิรธรรมถาวร
ดร.ศันสนีย์ อุดมระติ
ระดับคุณภาพงานวิจัย:มีการตีพิมพ์ในวารสารวิชาการระดับนานาชาติที่ปรากฎในฐานข้อมูลการจัดอันดับวารสาร SJR(SCImago Journal Rank:www.scimagojr.com)โดยวารสารนั้นถูกจัดอยู่ในควอไทล์ที่ 3 หรือ 4 (Q3 หรือ Q4) ในปีล่าสุด ใน subject category ที่ตีพิมพ์ หรือมีการตีพิมพ์ในวารสารวิชาการระดับนานาชาติที่มีชื่อปรากฎอยู่ในประกาศของสมศ.
ภาควิชาเทคโนโลยีอาหาร คณะวิศวกรรมศาสตร์และเทคโนโลยีอุตสาหกรรม มหาวิทยาลัยศิลปากร วิทยาเขตพระราชวังสนามจันทร์ อ.เมือง จ.นครปฐม 73000
Tel 0-3424-2322 (สายตรง) หรือ 0-3410-9686 ต่อ 209300
E-mail: foodtech@su.ac.th
เว็บไซต์คณะฯ  เว็บไซต์มหาวิทยาลัยศิลปากร
Copyright © 2023 Department of Food Technology